5 Temmuz 2010 Pazartesi

Beklenen Büyük Bal Akımı Nihayet Başladı

Bugün (5 Temmuz 2010) Yaşar Amcayla 12 gündür yapamadığımız kovan bakımlarını yapmaya gittik. Daha önce boğazköprü ve erkilet mevkiinde bulunan arılarımızı Hacıların yüksek kesimlerini taşıdığımızı yazmıştık. Erciyesten beklediklerimizin karşılığını öyle görünüyor ki fazlasıyla alacağız. Bakımlarda ham petek isteyen arıların peteklerini tamamladık. Kayseri Serbest Bölgesinden logar kapağının altından aldığımız arının kovanını yenileyip üstlüğündeki eksiklikleri ve ham petek ihtiyacını giderdik.



Diğer tüm kovanların genel olarak bakımlarında gelişmelerinin son derece güzel olduğunu söyleyebilirim. Yavru faaliyetleri biraz yavaşlamasına rağmen halen ana arı yumurta atmaya devam ediyor. Eğimden dolayı kovanların altlarındaki paletlerin kovanların arkasında durulduğunda sol tarafa doğru olan meyillerini Yaşar amcayla düzelttik. Paletlerin kimi kovan ayalarına paralel kimi de dik olması bazı sakıncalar meydana getirmişti. Bu sakıncalar kovanların bazılarının sağa bazılarının da sola eğik durmasına neden olmaktaydı. Meyillerin giderilmesi için palet altlarına beslemeler yaptık.



Gelelim övünç kaynağımız 4 katlımıza :)


Taşımanın güç olacağından dolayı 5. katı atamamıştık. Hacılara gidişinin 3. günü Yaşar amca 5. katı yani 4. ballığı üste koydu. Bugünkü bakımımızda gördükki 5. katta bulunan 2 kabarmış çerçevenin büyük kısmına bal özü depolanmış ve yavrulu alan sadece ortada el kadar bir yer kaplıyor. Kapalı yavruların çıkışının ardından o kısmada hemen bal koymak için sabırsızlanıyorlar.



Yaşar Günay, kendisinden çok bahsetmemize rağmen resmini eklemek yeni nasip oldu. Resmi çekerken Yaşar amca kovanın yanına bi dur da kimin boyu daha uzun bi bakalım dedim ve altta bulunan resmi de çektim.




Genel olarak arılığın görünümü bu şekilde. Bence hoş bir manzara :)


Biz arılıktayken Hüseyin abi aradı. Canım tatlı çekti bir çerçeve getirin dedi. Bir çerçevede Yaşar amcanın küçük torunu Ömer için aldık. Esmer petekler hepimizin de bildiği gibi daha çabuk bal dolup sırlanan peteklerdir. İki çerçeve esmer ve sırlılardan aldık. Genel olarak çoğu çerçeve ballanmış ama sırlı olanlar azınlıkta. Bal akışının iyi oluşu birçok çerçevede sırlanmaya başlamasından anlaşılıyor.



Sırlanan çerçevelerin ağırlıkları yaklaşık 3-3,5 kg dolaylarında. Kovandan çıkarırken kaldırmakta güçlük çekiliyor. Çerçeve aralıkları biraz fazla olmasından dolayı kabarıklık olması gerektiğinden daha fazla. Böyle oluncada petek gözlerine konulan bal miktarı da artmakta.



Sitemize uğrayıp yazılarımızı okuyan tüm dostlarımızın sezonu iyi ürünleri bol olması temennisi ile hepinize bereketli ve hayırlı kazançlar diliyorum.

1 yorum:

  1. Siteniz çok hoş olmuş.

    Ürününüzün bol olmasını diliyorum.

    YanıtlaSil