21 Temmuz 2010 Çarşamba

İlk Bal Hasadını Yaptık

(20 Temmuz 2010) 15 gündür gidemediğimiz arılığa genel bakımlar için Hüseyin abi ben ve Kaynım Muhammed'le birlikte üçümüz beraber gittik. Her zaman en sona bıraktığımız 5 katlının bakımlarını bu sefer öncelikli olarak başlattık.


Ana arının yumurtlamayı azaltmasından ve yaşlı tarlacıların ölümlerinden dolayı arı yoğunluğunun bir hayli azaldığını gördük. Bunun yanısıra 5 çerçevenin tamamiyle sırlandığı için kovandan alındı. Sırlı çerçevelerin ağırlıkları 2,5-3 kg dolaylarında. Çerçevelerin görünümleri çok güzel ve hasat işlemi çok zevkli bir olay.



Kovanda genellikle 3. 4. ve 5. katarda sırlı bal yoğunluğu görülmekte. Bu kovandan şu an itibariyle tamamı ve tamamına yakın sırlı balları aldık.



Toplam 5 çerçeve kilo olarak hesaplandığında yaklaşık 14 kg dolaylarında bala sahip. Tamamı sırlanmayan fakat yarısına yakını sırlanmış ve alınmayı bekleyen hali hazırda 10 15 çerçeve daha var.




Şu anda resimlerini gördüğünüz hasat tam anlamıyla bal hasadı sayılmaz. Bu sadece başlangıç. Bal süzme makinemiz olmamasından dolayı tamamen sırlanarak kapatılmış ve ağırlığını almış çerçeveleri bu dönemde aldık.



Yukarıda bahsettiğim gibi arılığa kaynım Muhammed'i de götürdüm. Soyismin Bal gelde senide götüreyim bereketine vesile ol soyisminle dedim. :)


Sağolsun hem çekimlerde hemde kovan işlerinde çok yardımı dokundu.




En üst katta bulunan sonradan ilave ettiğimiz ham petekler kabarmış ve üstlerinde çok azda olsa bir miktar nektar birikmişti.




En alt kata kadar üstlükleri indirdik. Tabanda bulunan kovanda aşırı derecede polen stoğu yapılmış. Çoğu çerçeve bloke hale gelmişti.




Dikkatimi çeken bir başka şey ise en alt katta bal neredeyse yok denecek seviyede. Polen stoğu olmayan petekler kupkuru. Ne yavru var nede bal. Bunun müsebibi erkek arılar olduğunu düşünüyorum.





Buda Bal Hasadımızın Videosu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder